Öğrencilerin YKS Sınavına Az Zaman Kala Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

18.01.2022
153
Öğrencilerin YKS Sınavına  Az Zaman Kala Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Öğrencilerin YKS Sınavına Az Zaman Kala Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir. Günümüzde sınav sistemi değişiklikleri, derslerin yoğun olması ve sınavda süre kısıtlaması olması öğrencileri zorlamaya devam etmektedir. Son zamanlarda yapılan sistem değişiklikleri öğrencileri strese sokmakta, hangi dersi ve hangi konuyu yetiştireceklerini bilemediklerinden özellikle sınava 2 ay kala yoğun depresyon yaşamaktadırlar.


Her öğrenciye aynı metodu önermek yanlış olacağından, burada sadece genellemeler yapılacaktır. Sınav senesindeki bir öğrenci çok rahat ve endişesiz olsa bile son aylarda stresinin artması olağan bir durumdur. Bu stresle başa çıkmak her şeyden daha önemlidir, ne kadar çalışsanız da stres faktörünü elimine edemediğiniz sürece bildiklerinizi dahi kağıda dökemeyebilirsiniz. Bunun için, derslerden ve çalışmadan önce mental ve manevi sağlığınızı korumak için birtakım egzersizler önerilmektedir. Klinik bir psikolog tavsiyesi üzerine ben de denemiş olup çok faydasını görmüştüm.


Herkesin stresle başa çıkma yöntemi farklıdır. Benimki nefes egzersizleri ve bol yürüyüşlerle çözülmüştü. Başka kişiler müzikle, başka tür sporlarla vs ilgilenerek streslerini atmaktadır. Kendinizi bir robot gibi sadece test çözmeye, saatlerce yerinizden kalkmamaya adasanız da vücudunuzun dinlenmeye ihtiyacı vardır. İlk önerim budur; mental sağlığı sağlama almak. Eğer kendinizde birtakım anksiyete tikleri görmeye başladıysanız sınavdan önce mutlaka rehber bir uzman eşliğinde bu konuyu çözmelisiniz. Bazı kişiler için sadece konuşmak bile rahatlatıcıdır, çünkü çoğu öğrenci yaşadığı stresi ailesine anlatıp tanımlamakta güçlük çekmektedir; oysaki psikologlar bu işin uzmanı olduklarından siz sorununuzu tam olarak ifade edemeseniz dahi sizi anlamaktadırlar. Bir psikoloğa, uzmana danışmaktan çekinmeyiniz.


İkinci olarak, stresi arttıran diğer faktörlerden biri ise konulara tamamen hakim olamamaktadır. Eğer öğrenci geçirdiği yıl boyunca bazı dersleri veya konuları boşlamışsa ve o konuyla ilgili hiçbir soru tarzı görmemişse sınava 1 ay gibi bir süre kalınca “Ben ne yapacağım?” şeklinde panik yaşarlar. En büyük tavsiye, tek bir dersi/konuyu bitirip diğerine geçmektense her derse ve konuya eşit zamanlar ayırarak puzzle gibi dersleri bir bütün şeklinde tamamlamaktır.

Örneğin fizik dersindeki her konuyu bitirip test çözdünüz. Ama bu esnada pek çok dersi de atlamış oluyorsunuz. Bunun size yük olmaması için her derse eşit zaman ayırmanızı öneririm. Ders çalışırken belli bir metodunuzun olması da sizi stresten kurtarır. 25 dk konunun anlatımına çalışıp, sonra 15 dk ara verip, 25 dk test çözmek gibi. Çalışma yöntemi olarak da herkes için farklı metotlar vardır.

En iyi yöntemin yine dinleme-okuma-yazma eylemlerinin birlikte yapılması olduğu söylenmektedir. Okulda öğretmeninizi mutlaka dinlemenizi öneririm, bazen anlayamasak da arada mutlaka anladıklarımız olur diye düşünürdüm ben. Daha sonra anlamadığınız noktaları eve gidince kitabınızdan/notlarınızdan okuyun. Küçük bir ara verin. Sonra da dinlediğiniz ve okuduklarınızdan aklınızda kalanları bir not defterine yazın, aklınızda ne kalmış, neleri anlayamamışsınız her şey ortaya çıkacaktır.


Bütün öğrencilere önerilen genel tavsiyelerden ve kişisel deneyimlerden çıkarılan bu önermeleri uygulamanız halinde stresiniz tamamen azalmasa da en azından kontrolün sizde olduğunu ve her şeyi düzeltebileceğinizi göreceksinizdir.


Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Facebook – Twitter – Instagram


Medya Polls sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.