3 Yaş Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?
3 Yaş Sendromu Nedir? Çocuğunuz 3 yaş sendorumu mu yaşıyor. Hal ve hareketlerinde değişiklik mi söz konusu? Peki, bu en kolay nasıl atlatılabilir? Bir ebeveyn olarak sizin yapmanız gereken şey nedir? Bütün merak ettiğiniz bu konuların cevabını yazımızda bulabilirsiniz. O halde yazımızın devamını okumaya ne dersiniz.
Ebeveynler genellikle çocuklarının 2 ve 3 yaşlarından şikayet ederler. çünkü çocuklar bu yaşlarda sendrom yaparlar. İlk olarak böyle çocuklara yapılması gereken sevgi ve şefkat göstermektir. Bu dönemdeki çocuklar kendilerini keşfederler ve kendilerini bulmaya çalışırlar. Anne ve babalar bu sendromlar ile karşılaştıklarında paniğe kapılırlar ve korkarlar. Fakat korkacak bir şey yoktur genellikle hırçın ve agresif olurlar. Eğer bu dönemde aileler çocuklarına sert tepki verirler ise o zaman çocuk daha hırçın olur. Şefkat ve sevgi ile yaklaşılır ise çocuk sakinleşir ve bu süreç daha olumlu bir şekilde geçer. Ebeveynler sabırlı olmalıdır ve bu süreci çocuğun gelişimini etkilemeden sonlandırmalıdırlar.
3 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?
- 3 yaş sendromuna giren çocuklarda belirli belirtiler ortaya çıkar. Özellikle sakin çocuklarda bu durum kısa zaman içerisinde belirlenir. Bu dönemdeki bir çocuk artık her ihtiyacını kendi karşılamaya çalışır ve dışarıdan müdahale edilmesini istemez. Eğer edilir ise hırçın ve agresif olur. Çünkü artık çocuğunuz kendini birey olarak görmektedir. Yemek yerken kendisi yemek ister ya da kıyafetlerini kendisi çıkarır ve giyer. Böyle durumda çocuğunuza yardımcı olabilir ve onun ihtiyaçlarını kendisinin yapmasına izin vermelisiniz.
- Çocuğunuz bu dönemde kendi isteklerini ön planda tutar. Yani siz önüne yemek koyduğunuzda yemeğini yemez ve bir süre sonra yemek ister. Böyle bir durumda çocuğu zorlamanız, çocuğun olumsuz bir şekilde etkilenmesine sebep olur. Yapmanız gereken istediği saatte ona yemek vermeniz olacaktır. Çocuk böylelikle kendini bir birey olarak görür ve kendine değer verildiğini hisseder.
- 3 yaş sendromunda çocuklarda öfke nöbetleri meydana gelebilir. Bu durumda panik yaşamanız gerekmez. Bu gayet doğaldır. Siz istemediği bir şey söylediğinizde size yüksek sesle karşılık verebilir. Ya da elinde bulunan eşyaları atabilir. Sürekli ağlayabilir ve bunu alışkanlık haline getirebilir. Böyle bir durumda sizin öfkelenmemeniz ve sabırlı olmanız gerekecektir. Siz sabırlı olduğunuzda çocuğunuz bu süreci en iyi şekilde atlatır.
- Genellikle 3 yaş sendromunda çocuk kavgacı olur. Yani bir ortaya girdiğinde arkadaşları ile kavga eder. En önemli kavga sebebi oyuncakları paylaşamamasıdır. Uzun zaman ağlama, kendini yere fırlatma ve yüksek sesle bağırma gibi semtomlar görülebilir. Böyle durumda ona sarılmanız onu rahatlatacak ve sakinleşmesini sağlayacaktır.
- Çocuğunuz 3 yaşına geldiğinde yemek yemeyi reddediyorsa veya önceden beğendiği bir yemeyi artık sevmiyor ise bu sendromdan kaynaklanmaktadır. Bu durum geçicidir. Ve 2-3 ay sonra geçmektedir. Bu süreçte çocuğunuzu zorlamak yerine ona uymayı denemelisiniz.
- Çocuğunuz 3 yaşına geldiğinde kendi kıyafetlerini kendisi giyinir. Dolabını benimser ve içerisinde bulunan kıyafetlere bakar. Böyle durumlarda bırakın çocuğunuz kendi kıyafetlerini kendisi seçsin ve kendisi giyinsin.
3 Yaş Sendromu Ne Zaman Başlar Ve Ne Zaman Biter?
Genellikle 3 yaş sendromu; çocuk 2 yaşını doldurduktan sonra başlar ve 3 yaşını doldurmasının ardından bu semtomlar azalarak yok olur. Bu sendrom 1 sene sürmez ancak bu çocuktan çocuğa göre de değişmektedir. Kimi çocuğun uzun sürerken kimisi böyle sendrom yaşamaz.
3 Yaş Sendromu Nasıl Atlatılır?
3 yaş sendromuna giren bir çocuğa duygusal bir şekilde yaklaşmak gerekmektedir. Bu süreci en kısa zaman içerisinde atlatmak ve krizi gidermek için mutlaka çocuğunuza karşı anlayışlı olmanız gerekmektedir. Sakinlik bu sendromun kısa zaman içerisinde geçmesi için çok önemlidir. Eğer siz sakin kalırsanız ve çocuğunuza güzel bir şekilde yaklaşırsanız; çocuğunuzda ileride kendi sorunlarını aynı şekilde çözecektir. Çocuğunuzu düzenli bir şekilde kucaklayın ve ona sevildiğini hissettirin. Sevgi dolu yaklaşın sakin kalın ve sabırlı olun. Atak anında onun sevebileceği aktiviteleri beraber yapın. Sevdiği oyuncak ile oynayın. Çocuğunuza sevgi dolu yaklaşırsanız ve kucaklarsanız kendini güvende hisseder ve oda sakinleşir. Çocuğunuzu yapmış olduğu davranışında övmeyi unutmayın. Fakat bunu ölçülü yapın ve fazla yapmayın. Çok fazla abartılır ise bu çocuğu olumsuz bir şekilde etkileyebilir.
Medya Polls sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Henüz yorum yapılmamış.