Hayatı Kâbusa Çeviren Egzama Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer
Hayatı Kâbusa Çeviren Egzama Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer
Cildinizde meydana gelen egzama hayatınıza bir kâbusa mı dönüştürdü. O zaman yazımızın devamını okuyabilirsiniz. Yazımızın devamında egzamanın nasıl geçtiğini, belirtilerinin neler olduğunu sizlere detaylı bir şekilde bildirmeye çalışacağız.
Egzama Nedir
Egzama ciltte kabarcıklar, kaşıntı ve deride kuruma meydana getiren bir deri rahatsızlığıdır. Günümüzde birçok kişi de meydana gelebilir. Bazı sebeplere bağlı olarak oluşabilir. Genellikle ciltte egzama meydana geldiğinde cilt su toplar, kurur, çatlar, kaşıntı yapar ve kızarıklık oluşur. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmediği zamanlarda enfeksiyon meydana gelebilir ve bu da cilt sağlığını olumsuz bir şekilde etkiler.
Egzama genel olarak kollarda, ayaklarda ve bacaklarda meydana gelir. Görüntüsü insanların rahatsız olmasına sebep olur ancak tehlikeli değildir. Sadece tedavi edilmez ise vücudunun büyük bir bölümünü kaplayabilir. Doktora başvurulduğunda ve egzama tanısı konulduğunda doktorun tavsiye edeceği kremler düzenli bir şekilde mutlaka uygulanmalıdır. Genel olarak alerjide egzamayı tetikler. Bu sebepten dolayı da öncelikle neden kaynaklandığı öğrenilmeli ve ona uygun bir şekilde tedavi yöntemi uygulanmalıdır.
Egzamanın Belirtileri Nelerdir
Egzama vücudun farklı yerlerinde meydana gelebilen bir deri rahatsızlığıdır. Peki, belirtileri nedir diye soracak olursanız hemen açıklayalım. Egzamanın ilk belirtileri ciltte yanma hissi, kaşıntı, pullanma ve kızarıklıktır. Egzama olan bölge sürekli olarak kurur. İlk meydana geldiğinde kabarcıkların içinde su bulunur. Zaman geçtikçe bu kabarcıklar iner ve kabuksu bir yapıya bürünür. Eğer tedavi edilmez ise yaranın olduğu alan enfeksiyon olabilir.
Egzamanın belirtileri arasında şiddetli kaşıntı vardır. Bu şiddetli kaşıntı bazı zamanlarda gece uykudan uyandırabilir ve kişiyi çok fazla rahatsız edebilir. Ciltte herhangi bir belirti meydana gelmez ise ve sadece kaşıntı var ise o zaman hemen bir hekime başvurulmalıdır. Çünkü ilk olarak kaşıntı ile ortaya çıkabilir ve sonrasında ciddi sorunları meydana getirebilir. Erken teşhis edildiğinde doktorun vereceği kremler sayesinde kısa bir süre içerisinde bu sorundan kurtulmak mümkündür.
Egzama Teşhisi Nasıl Konur?
Cildinizde bazı semptomlar meydana geldi ve siz egzamadan mı şüpheleniyor sunuz? Peki, egzama teşhisi nasıl konur? Çeşitli belirtileriniz var ise mutlaka bir hekime başvurmanız gerekmektedir. Hekime başvurduğunuzda yama testi ve bunun yanı sıra fiziki muayene gerçekleştirilir. Yama testi insanın vücudunun alerjisinin olup olmadığını tespit eden bir testtir. Çünkü egzama genel olarak alerjik nedenlerden dolayı da meydana gelebilir. Yama testi yapılırken hasta olan kişinin sırt bölgesine bazı aparatlar yerleştirilir ve bir süre bekledikten sonra bu aparatlar çıkarılır. Eğer hastanın herhangi bir maddeye alerjisi bulunuyor ise bu test sonucunda çıkacaktır
Egzama Neden Olur?
Günümüzde sık rastlanılan egzama birçok sebebe bağlı olarak meydana gelebilir. Genel olarak meydana gelme sebebi kullanılan kimyasal malzemeler, alerjik reaksiyonlar, genetik faktörlerdir. Eğer bir besine veya bir maddeye karşı alerjiniz bulunuyor ise kısa süre içerisinde vücudunuz tepki gösterir ve vücudunuzda kızarıklık, kuruma, sulanma, döküntü gibi problemler meydana gelir. Anneniz veya babanız da egzama bulunuyor ise sizde de egzama meydana gelmesi büyük olasılıktır. Bunun yanı sıra kullanmış olduğunuz temizlik malzemeleri, bakım malzemeleri içerisinde çok fazla kimyasal madde bulundu yolluyor ise cildinizde egzama meydana gelmesi kaçınılmazdır. Eğer egzama meydana geliyor ise mutlaka organik malzemelerin kullanılması tavsiye edilir.
Egzama Çeşitleri Nelerdir
Cildi olumsuz bir şekilde etkileyen, kötü görüntüye sebep olan egzamanın pek çok çeşidi bulunur. İzin verirseniz şimdi sizlere egzamanın çeşitleri hakkında detaylı bilgi vermek istiyoruz. İşte egzamanın çeşitleri şu şekildedir
Atopik Egzama
Atopik egzama; genel olarak yeni doğan bebeklerde çok fazla görülür. Yeni doğan bebeklerde görülür ancak bebekler 7-8 yaşına gelene kadar bu egzamanın semptomları devam eder. Çocuk büyüdükçe egzamada da azalma meydana gelir. Peki, atopik egzama neden olur. Bebeklerde meydana gelen bu atomik egzama; çevresel faktörlerden veya genetik faktörlerden kaynaklanabilir. Bunun yanı sıra bebeğin bir besine veya anne sütüne alerjisi bulunuyor ise o zaman da atopik egzama oluşabilir. Genellikle iki üç aylık bir bebek de bu tür sorunlar meydana gelebilir. Bacaklarda, kollarda gövdede ve yüzde oluşur. Böyle bir sorun meydana geldiğinde mutlaka bir çocuk doktorunun görmesi tedavi yöntemi uygulaması şarttır. Atopik egzama da sürekli olarak kuruma meydana geldiği için bebeğin cildi sürekli nemlendirilmelidir. Çünkü nemlendirilmediğinde ciltte yaralar oluşabilir.
Seboreik Dermatit
Seboreik dermatit kronik bir egzama çeşidi olarak bilinir. Genellikle kulaklarda, saç derisinde, sakalın iç kısmında, burun kenarında, yanaklarda veya kaşlarda meydana gelir. Şikâyetleri ise kabuklanma, pullanma, kızarıklıktır. Tedavi edilmediği zaman enfeksiyon riski mevcuttur. Bu sebepten dolayı da mutlaka iyi bir hekime gidilmeli muayene olduktan sonra doktorun verdiği ilaç kullanılmalıdır.
Asteatotik Egzama
Genel olarak bu egzama çeşidi yaşı ilerlemiş olan kişilerde çok daha sıklıkla görülür. Peki neden meydana gelir diye soracak olursanız hemen açıklayalım. Sürekli olarak banyo yapan kişilerde meydana gelmektedir. Çünkü sürekli olarak vücut ıslandığı zaman nem seviyesinde de azalma meydana gelir. Bunun yanı sıra kış aylarında da meydana gelme ihtimali çok daha fazladır. Genel olarak kollarda, bacaklarda meydana gelmektedir.
Kontakt Egzama
Cilt hassas bir yapıya sahiptir. Ancak bazı kişilerin cildi daha hassastır ve alerjik reaksiyonlara daha yatkındır. Cildi hassas olan kişilerde bu tür egzama meydana gelebilir. Genellikle dövme, sprey, diş macunu, saç boyası, oje, parfüm, makyaj malzemesi, temizlik malzemesi gibi ürünler sebebiyle ciltte egzama meydana gelir.
1Numuler Egzama
Numuler egzama yuvarlak bir şekilde çıkar ve genelde el, bacak ve kolda daha sık rastlanır. Çok fazla kaşıntıya sebep olabilir. Hem yaşlılarda hem de gençlerde çıktığı görülmektedir. Kaşıntının yanı sıra kabuklanma, sızıntı ve kızarıklık da meydana gelmektedir.
Gravitasyonel Egzama
Egzamanın bir diğer çeşidi de gravitasyonel egzamadır. Bu egzama sürekli olarak ayakta kalan kişilerde daha fazla görülür. Çünkü bacakların alt bölgesinde meydana gelir. Belirtileri ise bacaklarda kuruma, kızarıklık, su toplaması ve kaşıntı dır. Tedavi edilmez ise büyük yaralar meydana gelebilir.
Egzamaya Ne İyi Gelir
Herkes de zaman zaman egzama rahatsızlığı oluşabilirabilir. Önemli olan bu dönemi rahat geçirmek ve egzamaya karşı kendimizi korumaktır. İzin verirseniz şimdi sizlere egzamaya neyin iyi geldiğinden bahsetmek istiyoruz.
- Egzama meydana geldiğinde genellikle kaşıntı ve kuruma gibi problemler oluşur. Egzamanın bulunduğu bölge asla kaşınmamalıdır ve tahriş edilmemelidir. Çünkü kaşındığı zaman ciddi yaralar meydana gelebilir ve enfeksiyon kapma ihtimali çok daha fazladır.
- Bulunduğunuz alanın ısı oranı normal olmalı ve yeteri miktarda ise neme sahip olması gerekir.
- Odalar düzenli bir şekilde sıklıkla havalandırılmalıdır.
- Hergün banyo yapmak yerine İki üç günde bir banyo yapılmalıdır.
- Banyo esnasında kese kullanılmamalıdır ve bunun yanı sıra sıcak su tercih edilmemelidir.
- İçerisinde kimyasal madde bulunan sabun ve şampuan kullanılmamalı bunun iyi yanında organik ve bitkisel ürünler tercih edilmelidir.
- Banyodan çıktıktan sonra egzamanın bulunduğu bölge mutlaka nemlendirilmelidir
- Egzamayı kısa bir süre içerisinde atlatmak ve bu sorunlara karşı kendinizi korumak için bağışıklık sisteminizin güçlü olmasına özen göstermeniz şarttır
- Egzama kolunuzda bacağınızda veya vücudunuzda ise asla yünlü kıyafetler tercih etmemelisiniz
- Gün içerisinde ortalama 2-3 litre su tüketimini gerçekleştirilmelidir.
Egzamaya Bitkisel Çözüm
Egzama meydana geldiğinde mutlaka ilk yapmanız gereken bir hekime tanışmak ve uygun gördüğü tedavi uygulamak olmalıdır. Bunun yanı sıra evde kendiniz egzamayı hafifletecek bitkisel çözümler uygulayabilirsiniz. Şimdi sizlere egzamayı geçirecek bitkisel çözümlerden bahsetmek istiyoruz.
Yulaf Tozu
Cildinizi de egzama çıktı ve kaşıntıdan rahatsız mı oluyorsunuz. O zaman yulaf tuzunu mutlaka denemelisiniz. Küvetin içerisine ılık su ile doldurun ve üzerine bir miktar yulaf tozu katarak bekleyin. Bunun ardından yarım saat kadar küvetin içerisinde durum. Yulaf tozu cildinizde meydana gelen kaşıntı, kızarıklık, kuruma gibi semptomları giderecek ve zamanla da egzamanın yok olmasını sağlayacaktır. Bunu haftada bir iki defa düzenli bir şekilde tekrar aradığınızda kendiniz de göreceksiniz
Aloe Vera
Aloe vera’nın içerisinde bulunan jelin nemlendirici etkisini bilmeyen yoktur. Egzama da genel olarak cildin kuruması ile ortaya çıkar. Egzaması olan kişinin düzenli bir şekilde cildin nemlendirilmesi büyük önem taşır. Egzama bulunan bölgeye gün içerisinde birkaç defa aloe vera jelini sürebilirsiniz. Bu jeli düzenli bir şekilde uygularsanız, cildinizde bulunan egzamadan kısa bir süre içerisinde kurtulursunuz. Aloe vera jeli enfeksiyona karşı da inanılmaz etkilidir. Egzamada enfeksiyon var ise bunu yok eder.
Salatalık
Salatalık içerisinde bol miktarda su bulunur ve cildi nemlendirir. Bunun yanı sıra enfeksiyon ve iltihaba karşı da inanılmaz etkilidir. Salatalığın suyunu sıktıktan sonra egzamanızın olduğu bölgeye düzenli bir şekilde Günde 2 defa uygulayabilirsiniz. Egzamanın olduğu bölgeye salatalık suyunun sürdükten sonra hemen yıkamayınız ve en az 2 saat kadar cildinizde beklemesini sağlayınız.
Beyaz Dut
Beyaz dutun kurusu egzama rahatsızlığı için mucizevîdir. Dut sayesinde cildinizde meydana gelen bu sorundan kısa bir süre içerisinde kurtulabilirsiniz. Bir bardak suyun içerisine bir avuç beyaz dut kurusunu koyun ve 5 dakika boyunca kaynamasını sağlayın. Daha sonra ise robottan çekerek bu karışımı egzamanın olduğu bölgeye düzenli bir şekilde uygulayın. Peki, günde kaç defa uygulanmalıdır diye soracak olursanız hemen açıklayalım. Egzamayı geçirmek için beyaz dut kürünün gün içerisinde 2 defa kullanılması yeterli olacaktır.
Papatya
Papatya egzamanın sebep olduğu kaşıntı, şişlik ve kızarıklığı kısa bir süre içerisinde geçiren bir bitkidir. Egzamayı tedavi etmek için bir bardak suyun içerisine 1 yemek kaşığı kadar kuru papatyayı koyun ve ocak’ta 10 dakika kadar demleyin. Daha sonra ise ılık bir şekilde pamuk yardımı ile egzamanın bulunduğu bölgeye düzenli bir şekilde kompres yapın. Papatyanın herhangi bir zararı olmaz ve bunun yanı sıra ciltte meydana gelen enfeksiyona da çok iyi gelir. Bu sebepten dolayı da gün içerisinde 2-3 defa düzenli bir şekilde uygulamanız gerekir.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağının egzamaya Şifa olduğunu biliyor muydunuz? Biliyorsunuz ki egzama cildin kuruması ile kendini gösterir. Cildiniz de egzama gibi bir sorun bulunuyor ise düzenli bir şekilde hindistan cevizi yağı kullanarak bu egzamayı kısa bir süre içerisinde yok edebilirsiniz. Aynı zamanda hindistan cevizi yağı ciltte meydana gelen kaşıntıyı da giderecektir. Peki, gün içerisinde kaç defa uygulanmalıdır. Sabah ve akşam olmak üzere iki defa uyguladığınızda bu sorundan kurtulabilirsiniz.
Bu içeriğimize de göz atmak isteyebilirsiniz
Adından Sıklıkla Bahsettiren Kozalak Şurubu Nedir, Ne İşe Yarar
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Henüz yorum yapılmamış.