Kolesterol Nedir? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

23.12.2021
156
Kolesterol Nedir? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Bir Çok Kişinin Ortak Sorunu Olan Kolesterol Nedir? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? İşte Detaylar

Özellikle son zamanlarda kolesterol sorunu olan çoğu kişiye rastlamışsınızdır. Peki, kolesterol nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Bu konular hakkında detaylı bilgiye ulaşmak istiyorsanız doğru sayfadasınız. O zaman yazımızın devamını okuyarak konuya hâkim olabilirsiniz.

Kolesterol: insanların kan hücrelerinde yer alan ve üretimi doğal olan bir yağdır. Yapısı gereği mumsu bir kıvamdadır. İnsan vücudunun sağlıklı kalması ve hücrelerin yenilenmesi için az miktarda kolesterol vücutta bulunması gerekir.

Kolesterolün suda çözünebilme özelliği yoktur. Bu sebepten dolayı da tek başına kana geçemez ve aynı zamanda dağılamaz.  Bunun dağılması için vücut lipoprotein üretimini gerçekleştirir. Kolesterol yükseldiği zaman damar tıkanıklığı, damar sertleşmesi gibi problemleri ortaya çıkarabilir.

Aynı zamanda kolesterol damarlarda biriktiği zaman kolesterol plağı ortaya çıkar. Genellikle sağlıksız bir şekilde beslenme sonucunda böyle problemler meydana gelebilir. Kolesterol oluşmaması için sağlıklı beslenmek ve bunun yanı sıra gün içerisinde düzenli egzersiz yapmak büyük önem taşımaktadır.

Kolesterol Nedir? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

LDL (Kötü Kolesterol Nedir)

Lipoprotein düşük olduğu zaman kötü kolesterol oluşur.  Lipoproteinn görevi ise; vücutta bulunan az miktardaki yağı atardamarlara aktarmaktır. Bu maddenin çok yüksek olması çeşitli hastalıkları ortaya çıkarmaktadır. Özellikle kalp rahatsızlıklarını ortaya çıkarır. Safra kesesinde bir sorun oluşmasına sebep olur

HDL (iyi Kolesterol Nedir)

Lipoprotein seviyesinin yüksek olması iyi kolesterol olarak bilinmektedir. İyi kolesterol maksimum düzeyde olduğunda atardamarlarda yağ birikme ve insan vücudu sağlıklı olur.

Yüksek Kolesterolün Nedenleri Nedir

Yüksek kolesterol her insanda meydana gelebilir. Bu rahatsızlığı tetikleyen bazı faktörler bulunmaktadır. İşte kolesterolün yükselmesini sağlayan faktörler şu şekildedir.

  • Yaş: yaş artış gösterdikçe vücutta değişmeye başlar ve dolayısı ile kolesterol meydana gelebilir.
  • Diyabet: kan şekerinin yüksek olması lipoproteinin de düşük olması anlamına gelir. Diyabet rahatsızlığı kolesterol rahatsızlığına sebep olur.
  • Genetik: bazı zamanlarda genetik faktörlere bağlı olarak kolesterol meydana gelebilir.
  • Sigara İçmek: sürekli sigara kullanımı; kan damarlarında bulunan duvarları zedeler. Burada yağ kısa ve kolay bir şekilde birikir.  Aynı zamanda sigara içmek vücutta bulunan iyi kolesterolünde düşmesine sebep olur.
    Obezite: Kilonun fazla olması kolesterol rahatsızlığına davetiye çıkarır. Bu nedenle de mutlaka kilonuzu korumanız tavsiye edilir.
  • Sağlıksız Beslenme: sağlıksız beslenmenin kolesterolü etkilediğini biliyor muydunuz? İşlenmiş gıdalar, hazır paketli yiyecekler ve aynı zamanda doymuş trasns yağlar vücut için çok sağlıksızdır. Bunlar kolesterol sorununu ortaya çıkarır.
  • Egzersiz Yapmama:  sürekli vücudun hareketsiz kalması kötü kolesterolü yükseltir ve aynı zamanda iyi kolesterolünde azalmasına sebep olur. Gün içerisinde mutlaka yarım saat kadar en az egzersiz yapılmalıdır.
Kolesterol Nedir? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Ortalama Kolesterol Değeri Kaç Olmalıdır?

Kolesterol genellikle sağlıksız beslenme ile meydana gelse de bazı zamanlar genetik faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkmaktadır. Peki, ortalama kolesterol değerinin kaç olması gerekmektedir.  Kolesterol seviyesinin 200 mgnin altında olması gerekir. 230un üzerinde çıkan kolesterol sağlık açısından iyi değildir ve çeşitli hastalıkları çıkarabilir. Bunun yanı sıra kolesterolün hiç olmaması da sağlık açısından tehlike oluşturabilir. Kolesterol doğal bir yağdır ve mutlaka vücutta bulunması gerekmektedir. Bunun için en az 40 mg olması gerekir.

Yüksek Kolesterol Nasıl Önlenir

Sağlıklı bir şekilde yaşamak için beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. Beslenmeye dikkat edildiği ve aynı zamanda yeteri kadar egzersiz yapıldığı takdirde kolesterol önlenir ve yüksek olan kolesterol düşer. İzin verirseniz şimdi sizlere yüksek kolesterolün nasıl önleneceğinden bahsedelim. İşte kolesterolü düşüren ve kolesterole iyi gelenler

  • Sebze ve meyveyi düzenli bir şekilde tüketmek
  • Kepekli takıların tüketimini yapmak
  • Hayvansal yağlardan uzak durmak gerekir. Bunun yerine zeytinyağı kullanmak
  • Et ve et ürünlerinden uzak durmak
  • İçerisinde omaga3 bulunan besinlerin tüketimini gerçekleştirmek
  • Kızartmış besinlerden uzak durmak
  • Buğulama, ızgara, fırında yapılan ya da kavrulan besinlerin tüketimini gerçekleştirmek
  • İdeal kiloya ulaşmak
  • Sigara alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak
  • Düzenli bir şekilde her gün yarım saat egzersiz yapmak
  • Stres yapmamak
Kolesterol Nedir? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Kolesterolü Hangi Besinler Düşürür

Kolesterolünüz mü yüksek? O zaman doğru beslenerek kendiniz bu durumu sonlandırabilirsiniz. Çünkü sağlıklı beslenen bir bireyin kolesterolünde yükselme söz konusu olamaz. İşte kolesterolü normal düzeye indiren besinler şu şekildedir

  • Zeytinyağı: LDL kolesterolün azalmasını sağlar ve tekli doymamış bir yağdır. Bu sebeple sağlıklı olarak bilinmektedir.
  • Yulaf: içerisinde bol miktarda lif bulunur. Kalp sağlığına çok iyi gelerek kötü kolesterolü düşürür.
  • Sarımsak: kanın pıhtılaşmasına engel olur. Kolesterolün normal düzeye ulaşmasını sağlar.  Damarlarda tıkanıklık oluşmasına da engel olmaktadır.
  • Somon: Somon balığın içerisinde bol miktarda omega 3 bulunmaktadır. Bu sebeple de kötü kolesterolün azalmasına yardımcı olur. İyi kolesterolü de artırdığı gözlemlenmiştir.
  • Ispanak: Ispanağın içerisinde bol miktarda lutein vardır. Düzenli bir şekilde tüketilen ıspanak kötü kolesterolün düşmesini sağlar. Aynı zamanda kalp sağlığını korur ve kalp damarlarında tıkanıklık oluşmasının önüne geçer.
  • Avakado: Avakado içerisinde birçok vitamini barındıran bir besindir. İçerisinde tekli doymamış yağ asidi mevcuttur. LDL kolesterolün azalmasına sebep olurken HDL kolesterolünde yükselmesini sağlar. Günlük olarak en fazla 1 adet tüketiminin yapılması gerekmektedir.
  • Meyve: meyvelerin genelinin içerisinde pektin vardır. Buda kolesterolü düşürmek için etkilidir.  Üzüm ve elma gibi meyveleri düzenli olarak tüketerek kolesterolünüzün normal düzeye ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kuruyemiş: kuruyemişler kolesterolü düşürmek için birebirdir. Fındık, badem ve ceviz tüketimini gerçekleştirerek sağlıklı bir şekilde beslenmeniz mümkündür.
  • Kurubaklagil: Kurubaklagil kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Bu sebeple de haftada 3-4 defa tüketiminin yapılması gerekmektedir.

Kolesterol Yükselince Ne Olur?

Kolesterol yükselince ne olur birçok kişi bu konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyor. Kolesterol bazı zamanlarda yüksek çıkabilir. Bu herhangi bir sorun teşkil etmez. Ancak uzun süreli yüksek çıkıyor ise o zaman damar sertleşmesine damarlarda tıkanıklığına ve aynı zamanda kalp krizine bile yol açabilir. Bu nedenle de kolesterolü düşüren besinlerin tüketilmesi ve sağlıklı beslenilmesi büyük önem taşır.

Yüksek Kolesterolün Belirtileri

Kandaki seviye maksimum düzeye ulaştığı zaman kolesterol meydana gelir. Kolesterolü olan bir kişi ise çeşitli semtomları fark etmektedir. Peki, nedir bu semtomlar hemen açıklayalım. İşte yüksek kolesterolün belirtileri

  • Vücutta meydana gelen morarmalar
  • Cildin lekelenmesi
  • Derinin alt bölgesinde yağ oluşması
  • Nefes darlığı
  • Cildin görünümünde değişiklik
  • Vücutta ki yaraların uzun zamanda iyileşmesi
  • Baş dönmesi
  • Bacaklarda ve ayaklarda ağrı
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Göğüs bölgesinde ağrı

Kolesterolü Düşüren Bitkiler

Kolesterolü düşüren pek çok besin ve aynı zamanda bitki vardır. İzin verirseniz şimdi sizlere kolesterolü düşüren bitki çaylarından bahsedelim. Fakat bu çayların düzenli kullanılması şarttır. Aksi halde hiçbir fayda sağlamaz. İşte kolesterolün normal düzeye ulaşmasını sağlayan bitki çayları

Ihlamur Çayı

Özellikle kış mevsiminde hastalılardan korunmak için tüketilen ıhlamur çayı kolesterolün düşmesini sağlar ve kolesterolü kısa zaman içerisinde normal düzeye ulaştırır. Bunun için bir bardak kaynamış suyun içerisinde bir tatlı kaşığı ıhlamur koymanız ve 5 dakika demledikten sonra tüketmeniz tavsiye edilir. Bu şekilde yapıldığında daha faydalı olduğu ispatlanmıştır

Yeşil Çay

Yeşil çayın kolesterol üzerindeki etkisini biliyor muydunuz? Yeşil çay kolesterolü olanlara şifa dağıtmaktadır. Düzenli olarak kullanıldığında kolesterolün düşmesini sağlar ve aynı zamanda iyi kolesterolünde yükselmesine yardımcı olur

Limon Çayı

Düzenli olarak tüketilen limon çayı kolesterole iyi gelir. Limonu kabukları ile kaynatıp suyunu ılık bir şekilde tüketebilirsiniz. Yada kaynar suyun içerisine kabukları ile beraber dilimlenmiş limonu atıp yarım saat sonra bu şekilde tüketimini yapabilirsiniz.

FacebookTwitterİnstagram


Medya Polls sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Medya Polls sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin