Anadolu Medeniyetleri Müzesinde Görülmesi Gereken Tarihi Eserler

07.12.2021
140
Anadolu Medeniyetleri Müzesinde Görülmesi Gereken Tarihi Eserler

Anadolu Medeniyetleri Müzesinde Kesinlikle Görülmesi Gereken Tarihi Eserler Nelerdir? İşte Detaylar

Anadolu medeniyetleri müzesinde neler vardır? Kesinlikle görülmesi gereken tarihi eserler nelerdir? Bu yazımızda bu konulara dair detaylı bilgi vereceğiz. O zaman sizde yazımızın devamını okuyarak detaylı bilgiye ulaşım sağlayabilirsiniz.

Anadolu medeniyetleri müzesinde birbirinden güzel ve Anadolu’nun her bölgesinden farklı yapıya sahip tarihi eserler mevcuttur. M.Ö 8000 senelerinde yani yontma taş devrinden kalan ve maden çağı, bakır taş çağı, cilalı taş devrinden kalan tarihi eserlerde vardır. Geçmişten bu güne tarihe yakından bakmak onlar gibi düşünmek güzel olmaz mıydı. Şimdi sizlere mutlaka görülmesi gereken eserlerden bahsedelim. İşte Anadolu medeniyetleri müzesinde görülmesi gereken tarihi eserler şu şekildedir;

Hasanoğlan Heykelciliği

Hasanoğlan Heykelciliği

Burada olan hasanoğlu heykelciliği mutlaka görülmesi gerekmektedir. Bu heykel 1951 senesinde Ankaranın Elmadağ ilçesin deki hasanoğlan köyünden çıkarılmıştır. Burada bulunan köylüler bu tarihte bu tarihi eseri bulmuşlardır. Bu heykelin özel olan bir alaşımdan yapıldığı ispatlanmıştır. Baş bölgesinden boyun bölgesine kadar altın bir levhası mevcuttur. Göğüs kısmında ise yine aynı şekilde çapraz olan altınlar bulunmaktadır. Ayaklarının bilek bölgesinde de halkalar vardır ve bu halkaların altın olduğu bilinmektedir.

Tunç Tablet

Tunç Tablet

Tunç tablet 1986 senesinde bulunmuştur. Hitit çivi yazısı ile üzerinde yazan bilgiler vardır. Anadolu da bir ilktir.

At Koşullu Araba Modeli

At Koşullu Araba Modeli

Burada bulunan en ilgi çekici tarihi eser bu diyebiliriz. Görenler çok şaşırıyor ve aynı zamanda beğeniyor. Tümülüste ele geçirilmiştir. Bir çocuğa ait olduğu bilinmektedir. Bu tarihi eser 4 at koşulludur ve arabanın ise 2 tekerleği bulunmaktadır. Bu tarihi eser M.Ö 770 senelerinde çocukların oynayabileceği bir oyuncak olarak yapılmıştır.

https://medyapolls.com/netflix-turkiye-de-bu-ay-en-cok-neler-izlendi/

İnandık Vazosu

İnandık Vazosu

Bu vazo M.Ö 17 yüzyılda bulunmuştur. Üzerinde 4 adet tutma yeri bulunur. Kabartmalar yer almaktadır. Törenlerden kalma bir tarihi eser olarak düşünülmektedir.

Leopar Kabartmaları

Leopar Kabartmaları

Çok eski dönemlerde Çatalhöyük insanları leoparı çok önemsemişlerdir ve dini anlamının var olabileceğini düşünmektedir. Sıvı yapıya sahip olan bu leoparlar geçmiş zamanlarda çatalhöyükte bulunan evlerin duvarlarını süslemek amacı ile de kullanılmaktaydı.

Emziren Kadın Heykeli

Emziren Kadın Heykeli

Bu tarihi eser yapılırken döküm tekniği tercih edilmiştir. Bu heykel de bir kadın sağ göğsü ile bir çocuğu emzirmektedir.

Medusa Başlı Kolye

Medusa Başlı Kolye

Bu köyle birçok kişinin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Çünkü kolye uzun senelerdir var olmasına rağmen ilk gün ki gibi kalmıştır. Zinciri örmedir ve aynı zamanda arlındır.

Obsidiyen Vazo

Obsidiyen Vazo

Bu vazonun geçmiş dönemlerde dini anlamda kullanıldığı düşünülmektedir.

Boğa Görüntüsü İle Törensel Kaplar

Boğa Görüntüsü İle Törensel Kaplar

Dış görüntüsü boğa şeklinde olan bu kaplar; geçmiş zamanlarda özel törenlerde sıklıkla kullanılmaktaydı.  Bu boğalar bir çifttir ve aynı zamanda kuyruklarından birbiri ile ayrılmak istenir ise ayrılabilirler. Sırt bölgelerinde ufak yapıya sahip olan doldurma delikleri mevcuttur. Aynı zamanda ağızlarında da akıtma deliği bulunur.

Kadın Heykeli

Kadın Heykel

Anadolu medeniyetleri müzesinde yer alan bu heykel; kadın heykelidir ve kadının ayakta kaldığının bir göstergesidir. Ayaklarının bilek bölgesine altın halkalar mevcuttur. Aynı zamanda kollarında da bilezikler bulunur. Bu kadının kolları karnının üzerinde kalmıştır. Vücudunun bazı bölgelerin de koyu renkli bir bant vardır. Bu bantların ise giysi olduğu düşünülmektedir.

Çıplak Tanrıça Heykelciliği

Çıplak Tanrıça Heykelciliği

Bu heykel bir evin alt bölgesinde bulunan küp mezarında ortaya çıkarılmıştır. Bu eserin anlamı tahtta oturan çıplak tanrıçadır.

Fildişi Kutu

Fildişi Kutu

Bu tarihi eserin ağzı yuvarlaktır ve çekik bir yapıya sahiptir. Boyu uzun ve aynı zamanda köşelidir. Kutuda pek çok kabartma vardır.

Sandal Şeklinde Töresel Kap

Sandal Şeklinde Töresel Kap

Bu kabın en bilinen özelliği; içerisinde bulunan tanrıça heykelinin var olmasıdır. Bu sandallar çok eski dönemlerde ticarette kullanılmıştır.

Altın Taç

Bu heykeli gören herkes hayranlık ile bu altın taçı incelemektedir. Çünkü görüntüsü muhteşemdir  altın levhalar kesilmiştir ve ortaya bu taç çıkmıştır.ç dövme tekniği kullanılmıştır.

Sistrum

Sistrum eski zamanlarda dinsel törenlerde kullanıldığı bilinmektedir. Ölünün hediyesi olarak bir mezardan çıkarılmıştır

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.