Beyoğlunda Sokaklarının Tarihinde Rus dokunuşları

07.12.2021
76
Beyoğlunda Sokaklarının Tarihinde Rus dokunuşları

Beyoğlu’nda Rusların İzi

Beyoğlunda Sokaklarının Tarihinde Rus dokunuşları Çarlık Rusyasının Ekim 1917 yılında bir devrimle Bolşevikler tarafından yıkılmasından sonra yönetim üyeleri ve Rusya’nın aristokratik aileleri için ülkeden kaçma zamanı gelmişti. Çünkü kalırlarsa bu onların felaketi demekti. Büyük ihtimalle büyük kitleler halinde katliama uğrayacaklardı. Peki Ruslar tarih boyunca birçok izler bıraktıkları ülkelerinden nereye kaçacaklardı.

Karadeniz’in hemen karşı kıyısında bulunan Osmanlı Toprakları Ruslar için adeta transit bir geçiş noktası olarak görüldü. Avrupa’ya gitmek için ilk durak olarak Osmanlı Devleti’ni seçtiler. Ülkeden kaçan aristokratik Rus aileleri gemilerle denizi geçerek Osmanlı Devleti’ne sığındılar. Devlet onları kozmopolit şehri İstanbul’a yerleştirdi. Ruslar bir süre ellerinde bulundurdukları servetleri ile rahat bir hayat yaşadılar ancak elde olan tükendikten sonra artık onları zor günler beklemeye başlamış.

Türk Kadınlarında Kısa Saç Modası Nasıl Başladı?

Yıllar ilerledi… Osmanlı Devleti yıkıldı yerine gencecik Türkiye Cumhuriyeti Devleti kuruldu. Bu sırada Ruslar yaşadıkları sefa hayatının sonuna geldiler. Ellerinde olanları İstanbul’un renkli hayatında yiyerek bitirdiler. Avrupa’ya gidemeyenler için artık zorlu günler başladı. Birçok Rus ailesi öyle hale geldi ki banyo yapacak gerekli sabun şampuan ve suyu bulamadı. Rus kadınlar o sapsarı harika saçlarını kesmek zorunda kaldılar. Ruslar ihtiyaçları gereği saçlarını kısacık kestirip yaşamaya başladılar. Haliyle onların zaruri durumu Türk Kadınları için de bir ilham kaynağı oldu. Genelde saçlarını uzun halde kullanan Türkler de artık saçlarını kısacık kestirerek 1920 li yıllarda modern bir görünüm kazanmaya başladılar.

Beyoğlunda Sokaklarının Tarihinde Rus dokunuşları

Çiçek Pasajının İsmi Nereden Geliyor?

Ruslar için zor günlerin başladığını söylemiştik. Rus erkekleri tarih boyunca alkol alıp keyifli vakit geçirmeyi sevmişlerdir. Bu zor günlerde ise çalışmak zorunda olan yine Rus kadınlarıydı. Eğitimlerine göre kimi Rusça, İngilizce özel dil dersleri veriyor, kimi piyano dersleri veriyor kimi de hiçbir eğitimi ve yeteneği yok ise sokaklarda çiçek satıyor idi. En çok çiçek sattıkları yer ise bugünkü çiçek pasajı diye tabir ettiğimiz yer idi. Rus kadınların orayı adeta bir çiçekçiye çevirmesinden sonra ise pasajın ismi bizlere çiçek pasajı olarak kaldı.

Beyoğlunda Sokaklarının Tarihinde Rus dokunuşları

Sonsuza Kadar Rezerve

Ruslar eğlence hayatına düşkün insanlardı. Geldikleri yıllarda Beyoğlu’nda bir sürü meyhane açtılar. Bazıları günümüze kadar ulaştı. Bugün gizli saklı köşede kalan Rejans Restoran’da tarihte Ruslar tarafından açılmış bir meyhanedir. Atatürk’ün yemek yediği masa üzerinde Sonsuza Kadar Rezerve yazısı ile kullanıma kapatılmıştır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.