Evrende Ne Kadar Yıldız Var9?

25.01.2022
48
Evrende Ne Kadar Yıldız Var9?

Evrende Ne Kadar Yıldız Var?

Evrende Ne Kadar Yıldız Var? Işık kirliliğinin olmadığı bir yerde, bulutsuz gece vaktinde gökyüzüne çıplak şekilde bakarsanız binlerce yıldız görebilirsiniz. Evrende tam olarak kaç tane yıldız olduğu sorununun cevap aslında çok net değildir? Lakin hepimiz bu soruya net de olmasa bir yanıt arıyoruz. Peki daha sayısız gizemi çözülememiş koskoca evrende kaç yıldız mevcut?

Evrendeki yıldızları saymak, bir kumsaldaki kum tanelerini saymakla benzerdir. Lakin kum tanelerini tek tek saymanın mümkünatı yoktur. Kumsalın görünebilir yüzey alanı, kum tabakasının ortalama kalınlığı ve kum tanelerinin ortalama hacmi belirlenebilirse bir kumsaldaki kum tanelerinin sayısı ortalama olarak bilinebilir. Peki evrendeki yıldız sayısını nasıl hesaplayabiliriz?

Amerika Birleşik Devletleri’nde ünlü bir üniversitenin bir servisinin kurucusu evrendeki yıldız sayısıyla ilgili şöyle diyor; ” Öncelikle evrenin ölçülerinin bilinmesi gerekiyor. Evren, sonsuz bir genişliğe mi sahip yoksa belirli bir alan içerisinde mi var; bunu bilmiyoruz. Gözlemleyebildiğimiz evrenin sınırlarınıngeçmişi 13,8 milyar yıl öncesine dayanıyor. 1 ışık yılı mesafenin yaklaşık 10 trilyon km olduğunu dikkate aldığımız takdirde gözlemlenebilen evrenin yarıçapının 48 milyar ışık yılı olduğunu söyleyebiliriz. Biz insanlar olarak evrenin merkezinde yaşamıyoruz, evrenin şeklini tam olarak bilmiyoruz.

evrenimizdeki toplam yıldız sayısı

Ayrıca evrenin sürekli olarak hızlanarak genişlediğini de hesaba kattığımızda evrenin, normaldebildiğimizden çok daha büyük olduğu düşünülmektedir. Ayrıca yıldız sistemleri uzay boşluğunda homojen bir şekilde dağılmış olarak bulunmaz. Örneğin galaksiler, yıldız yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerdir. Galaksilerdeki yıldız sayıları birbirlerinden farklı olsa da bilim insanları evrenimizdeki toplam yıldız sayısınıhesaplayabilmek için galaksilerin ortalama aynı sayıda yıldız içerdiğini varsayıyor. Hubble uzay teleskobu verileriyle yapılan bir araştırmaya göre gözlemlenebilen evrende minimum 2 trilyon galaksi bulunuyor. Sayıyla 2.000.000.000.000 adet galaksi demek. Yaklaşık olarak her galakside de ortalama 100 milyon yıldız olduğunu hesap edersek ortaya çıkan sayı epeyce büyük olacaktır. Bazı galaksilerde bu sayı 400 milyara kadar çıkabiliyor. Fakat bu araştırmanın pek de güncel olmadığını söylemek gerek.

Teleskopların gelişimi hızla devam etse de galaksilerdeki tüm yıldızları göremiyor olduğumuz gerçeği de unutulmamalıdır. Lakin çoğu uzay ajansının bu konuda çalışmaları süregelmekte. Örneğin Avrupa Uzay Aracı’nın 2013 yılında fırlattığı uzay aracı Gaia uzay aracı gibi görevler, yeni yanıtlar bulmamızı sağlayabilir. Gaia uzay aracının, Samanyolu Galaksisi içerisindeki 1 milyar yıldızın haritasını çıkaracağı planlanmıştır. Yıldızların konumlarını, mesafelerini, parlaklık değişikliklerini ve hareketlerini inceleyecek. Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’nden elde edeceği bu bilgileri tüm evrene genelleyerek olağanüstü çıkarımlar yapma şansı kazanacaklar.

tüm evrendeki yıldız sayısı

Bazı araştırmacılar Samanyolu Galaksisi içerisinde bulunan tüm yıldızların kütlesinin toplamını, 100 milyar adet Güneş olarak söylüyor. Galaksimizdeki tüm yıldızlar büyüklük ve ağırlık açısından Güneş’le aynı olsaydı toplam yıldız sayısını bulmak kolay olabilirdi lakin maalesef böyle değil. Her yıldızın kendine özgü kütlesi, hacmi ve özellikleri mevcut. Son yıllarda yapılan diğer çalışmalara göre sadece Samanyolu’ndaki yıldız sayısı 200 milyardan fazla. Tüm bu veriler ışığında bazı gök bilimcilerin, bütün evrendeki yıldız sayısıyla ilgili sunduğu bilgiler şu şekilde yer alıyor. Evrende en az 10 trilyon galaksi olduğunu ve her galaksinin içerisinde de ortalama 100 milyon yıldız yer aldığını düşünürsek tüm evrendeki yıldız sayısının 1 septilyon olarak söyleyebiliriz. 1.000.000.000.000.000.000.000.000 adet yıldız. Yapılan araştırma ve çalışmalara baktığımız takdirde gerçekten de evrende çok fazla yıldız olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar teknoloji ilerlese dahi bizler, evrendeki toplam yıldız sayısını kesin bir dille ifade edemeyeceğiz. İşin gerçek yüzü de tam olarak bu.

Evrendeki Yıldızların Yaygınlık Oranı Nedir?

Yıldızların çoğunluğunun kütleçekimi ile birbirine bağlı çoklu yıldız sistemlerinde çift yıldızları oluşturduğu çok uzun zamandır kabul görmüş bir varsayımdır. Bu özellikle çok büyük olan O ve B sınıfı yıldızlar için özellikle doğrudur ve %80’i çoklu sistemdir. Ancak daha küçük yıldızlarda tek yıldız sistemlerinin oranı artar; kırmızı cücelerin yalnızca %25’inin bir eşi olduğu bilinmektedir. Tüm yıldızların %85’i kırmızı cüce olduğuna göre Samanyolu’ndaki yıldızları çoğu doğuştan tektirler.

Daha geniş kümelere yıldız kümesi denir. Bunlar birkaç yıldızlık yıldız topluluklarından yüzlerce, binlerce yıldızdan oluşan devasa küresel kümelere kadar sıralanırlar.

Yıldızlar evrende düzenli bir şekilde dağılmamış ve normalde yıldızlararası gaz ve tozla birlikte galaksilerde toplanmışlardır. Sıradan bir galaksiiçinde yüzlerce milyar yıldız bulunur ve gözlemlenebilir evrende 100 milyardan (1011) daha fazla galaksivardır. Genelde yıldızların sadece galaksilerde olduğuna inanılsa da galaksilerarası yıldızlar da bulunmuştur.

Astronomlar gözlemlenebilir evrende en azından 70 seksilyon (7×1022) yıldız olduğunu tahmin etmektedir. Bu Samanyolumuzda bulunan 300 milyar yıldızın 230 milyar katıdır.

Güneş’ten sonra Dünya’ya en yakın yıldız 39,9 trilyon (1012) kilometre ya da 4,2 ışık yılı uzaklıkta olan Proxima Centauri’dir. Bu yıldızın ışığının dünyaya ulaşması için 4,2 yıl gerekmektedir. Uzay Mekiği’nin yörünge hızıyla (saniyede 8 kilometre — yaklaşık saatte 30,000 kilometre) yolculuk edersek Proxima Centauri’ye ulaşmak için 150.000 yıl gerekecektir. Buna benzer uzaklıklar galaksitekerlerinde, Güneş’in çevresi de dahil olmak üzere tipik uzaklıklardır. Yıldızlar galaksilerin merkezinde ve küresel kümelerde birbirlerine çok daha yakın olabildikleri gibi, galaksiaylasında çok daha uzak olabilirler.

Düşük yoğunlukları nedeniyle galaksilerde yıldızların birbiriyle çarpışmasının oldukça nadir olduğu düşünülür. Ancak galaksimerkezi ile küresel kümenin çekirdeği gibi daha yoğun bölgelerde bu çarpışmalara daha sık rastlanır. Bu tür çarpışmalar sonucunda mavi başıboşlar diye bilinen oluşumlar olur. Bunlar anakolda aynı parlaklığa sahip yıldızlardan daha yüksek yüzey sıcaklığına sahip anormal yıldızlardır.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Y%C4%B1ld%C4%B1z#:~:text=Astronomlar%20g%C3%B6zlemlenebilir

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Facebook – Twitter – Instagram

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.