Kadınlarda Rahimde Meydana Gelen Kist Nedir, Neden Olur? Tedavisi Nasıldır?

21.12.2021
146
Kadınlarda Rahimde Meydana Gelen Kist Nedir, Neden Olur? Tedavisi Nasıldır?

Kadınlarda Rahimde Meydana Gelen Kist Nedir, Neden Olur? Tedavisi Nasıldır?

Günümüzde birçok bayanda kist olduğu sıklıkla duyulmaktadır. Peki, nedir bu kadınlarda rahimde meydana gelen kist,  neden meydana gelir, tedavisi nasıldır. Bu konulara dair detaylı bir şekilde bilgi sahibi olmak istiyorsanız doğru sayfadasınız. O zaman tavsiyemiz yazımızın devamını okumanızı der.

Rahim Kisti Nedir?

Kadınlarda meydana gelen rahim kistleri; belirli boyutlarda rahimde oluşan içeriği sıvı olan keseciklerdir.  Genel olarak bu rahim kistleri ilaç tedavisine yanıt verirler ve ortadan kalkarlar. Fakat bunun yanı sıra kistin türüne göre; kistte yırtılma, gereğinden fazla büyüme, şiddetli ağrı, meydana gelebilir.

Genel olarak bu kistler; ergenlik dönemi ve bunun yanı sıra menopoz dönemi aralığında ortaya çıkarlar. Peki bunun sebebi nedir? Kistlerin meydana gelme sebebi adet dönemi ile alakalıdır. Bu sebeple de menopoz döneminden sonra bu kistlere rastlanmaz. Ultrason ile bakıldığında kist var ise; bu kist görünür. Genel olarak en fazla 3 haftaya kendiliğinden kaybolur. Eğer kendiliğinden kaybolmaz ise ilaç tedavisi verilir. büyümezse veya herhangi bir semptom ortaya çıkarmazsa kalabilir ve kendiliğinden yok olması beklenir. Ancak büyüyorsa ağrı ve kanama meydana getiriyor ise o zaman cerrahi müdahale gerektirir.

Neden Rahimde Kist Meydana Gelir?

Rahimde oluşan kist gerekli muayenenin ardından varsa ortaya çıkar. İçerisinde bazen katı madde bazen ise sıvı bulunur. Bu kistin çeşidine göre değişir.  Genellikle kötü yapıya sahip olmazlar. Fakat bulundukları yere göre ve büyüklüğüne göre ağrı veya diğer semptomları ortaya çıkarabilirler.

Yumurtalık kist bulunan kadınlarda karın kısmının alt bölümünden ağrı meydana gelebilir. Bunun yanı sıra adet dönemi haricince de kanama meydana gelebilir. Kistin yapısı büyük ise; o zaman kişin sürekli idrara çıkma ihtiyacı hisseder. Sindirim sisteminde sorunları meydana getirebilir. Özellikle kabızlık şikâyetini ortaya çıkarır. Peki, neden rahimde kist meydana gelir? Bunun sebebi kişiden kişiye göre değişmektedir. Genetik faktörler, beslenme alışkanlığı, yumurtanın çatlamaması gibi sebeplere bağlı olarak kadınlarda kist meydana gelebilir.

Rahimdeki Kist Nasıl Geçer?

Ultrason ile muayene oldunuz. Kistinizin olduğu ortaya çıktı. Bu durumda bir çok kadın telaş yapabilir ve üzülebilir. Fakat bu kistlerin büyük bir çoğunluğu kendiliğinden 2-3 hafta içerisinde kaybolur. Bunun için düzenli bir şekilde takibinin tapılması gerekmektedir. Eğer kist kaybolmazsa, büyüme gösterir ise, kanama meydana gelirse veya şiddetli ağrı yaparsa o zaman ameliyat yapılabilir.

Rahimde Kist Belirtileri

Rahimde meydana gelen kistler genel olarak zararsızdır. Fakat eğer bir kist görülmüş ise; mutlaka hekim tarafından düzenli olarak kontrollerinin yapılması şarttır. Vücudun bir çok bölgesinde kist meydana gelebilir. Ancak rahimde meydana gelen kistlerin yapısı ufaktır. Eğer bir yumurta; yumurtama döneminde çatlamadıysa bu kiste dönüşebilir. Böyle bir durumda kist kısa zaman içerisinde kendiliğinden geçer. Ancak; kist kaybolmaz ise takibi yapılır. Bu tarz kistler çabuk büyümezler ve herhangi bir belirti vermeden kalabilirler. Böyle bir durumda ameliyata gerek yoktur. Yumurtalık kistinin olduğu nasıl anlaşılır? İzin verirseniz şimdi sizlere bu konudan bahsedelim. İşte yumurtalık kistinin belirtileri şu şekildedir.

  • Kusma
  • Mide bulantısı
  • Göğüslerde hassasiyet meydana gelmesi
  • Dışkılama esnasında şiddetli ağrı
  • Hormonlarda bozulma. Buna bağlı olarak ise vücutta aşırı derecede tüylenme sorunu
  • Bel bölgesinde şiddetli bir şekilde ağrı
  • İdrara sık bir şekilde çıkma isteği
  • Karında ağrı ve şişliğin olması
  • Adet dönemi dışında da kanama meydana gelmesi

Rahimdeki Kist Nasıl Anlaşılır?

Rahimdeki kist nasıl anlaşılır? Konu hakkında kapsamlı bilgi öğrenmek istiyorsanız sayfamız sizin için iyi bir seçenek olacaktır. Rahimde kist olduğunu belirtiler ile anlamak mümkündür. Fakat bu şekilde belirtiler olduğunda her zaman kist meydana gelmeyebilir. Bunu için mutlaka bir hekime danışılmalı ve gereli tetkikler, muayeneler yapılmalıdır.  Ultrason ile bakıldığında kist görünmektedir.  Bunun yanı sıra kistte büyüme söz konusu olmazsa bile bazı durumlarda hemen ameliyat gerektirebilir. Eğer baş dönmesi, bayılma, yüksek ateş ve hızlı solunum kistte bağlı olarak meydana geliyor ise kist hemen tedavi edilmelidir.

Rahimde Bulunan Kistin Tedavisi Nasıldır

Birçok çeşit kist vardır. Kistin çeşidine, boyutuna, meydana getirdiği semptomlara göre kistin tedavisi de değişiklik göstermektedir. Eğer kist bireyi rahatsız etmiyor ise, büyümüyorsa veya herhangi bir semptom ortaya çıkarmıyor ise o zaman hekim tarafından belirli bir süre kadar kist takip edilir. Çünkü çoğu kist en faza 1 ay içerisinde kendiliğinden herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan kaybolur. Eğer kist bireyi rahatsız ediyorsa, gereğinden fazla büyüyor ise bu defa ameliyata gerek duyulur. Bundan önce ise hormon ilacı vererek semptomlar ve büyümenin yok olması sağlanabilir.

Rahimdeki Kisti Tespit Etme

Rahimde kist bulunuyor ise bunu tespit etmek için 3 farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler sayesinde kistin nerede olduğu, boyutu ortaya çıkar. Bu testler; ct, mrı ve ultrasondur. 

Yumurtalık Kisti Çeşitleri

Yumurtalıkta meydana elen kistler iki gruptur.  Genel olarak iyi huylu oldukları görülse de kötü huylu olanlarda mevcuttur. Kötü huylu olan yumurtalık kistleri genellikle yaşlılarda meydana gelir. Şimdi izin verirseniz sizlere yumurtalık kistlerinin çeşitlerinden bahsetmek istiyoruz. İşte yumurtalık kisti çeşitleri;

Çatlamamış Follikül Kisti:

Düzenli bir şekilde adet olan kadınlarda her ay yumurta oluşur ve belirli bir zamanda çatlar. Bu yumurta follikülde bulunur. Bazı zamanlarda bu follikül çatlamaz veya çatlasa bile hücreye girmeden gelişip büyümeye devam eder. Yumurta çatlamaz veya çatladıktan sonra büyümeye devam ederse buda ultrasonda kisti gibi görünür. Genellikle en fazla 1-2 ay içerisinde kendiliğinden kaybolmaktadır.  Bunun düzenli bir şekilde takibinin yapılması gerekir. 1-2 ay içerisinde kendiliğinden kaybolmaz ise ilaç tedavisine başlanır. Takip sonucunda yine kaybolmaz meydana gelmezse o zaman cerrahi müdahale gerektirir. Peki, belirtileri nelerdir? Genellikle kasık ağrısı, şişkinlik yapabilmektedir. Başka belirtisi yoktur ve ultrasonda görülebilmektedir.

Hemorojik Kist

Hemorojik kist;

Kistin iç bölümünde kanama meydana gelir. Böyle durumlarda kist ameliyat ile alınmalıdır. Ameliyat ortalama yarım saat kadar sürmektedir.

Dermoid Kisti:

Dermoid adı verilen bu kist genellikle gençlerde meydana gelir. Ortalama boyu 5-10 cmdir. İçerisinde yağ dokusu, kemik ve sıvı olabilmektedir. Bu kistler düzenli bir şekilde takip edilmelidir. Büyümesi yavaştır. Büyümemeyi yavaşlatmak için ilaç tedavisi uygulanabilir. Kendiliğinden kaybolmadığında ve büyüme sağladığında cerrahi operasyon ile alınabilir.

Endometriozis Kisti:

Bu kist rahmin iç tabakasında adet kanamasının birikmesi sonucu meydana gelir. Bir sonraki adet döneminde geçebilir. Düzenli bir şekilde takibinin yapılması şarttır.

Yumurtalık Kisti Kimlerde Oluşur?

Yumurtalık kistinden mi şüpheleniyorsunuz? Belirtileriniz var ise bir doktora görünmenizde fayda vardır. Peki yumurtalık kisti kimlerde olur? Genel olarak adet düzensizliği olan, genetiği yatkın olan kişilerde çok sık görülmektedir. Ortalama görüldüğü yaşlar 20-45dir. Yaşlılarda bu tarz kistler görülmez. Çünkü bu kistler genel olarak menopoza girmemiş olan bayanlarda ortaya çıkar.

Yumurtalık Kistini Ne Tetikler?

Yumurtalık kistini neyin tetiklediğini merak ediyor musunuz? O zaman doğru yerdesiniz. Genel olarak hormanel dengesizlikler yumurtalık kistini tetiklemektedir.  Kadınlarda her ay düzenli bir şekilde yumurta çatlamaz ise de yumurtalık kisti oluşabilir.  Aynı zamanda çok fazla radyasyona maruz kalmak ve yumurtalıklarda sürekli olarak meydana gelen enfeksiyon yumurtalık kistini oluşturabilir.

Yumurtalık Kisti Ne Zaman Tehlikeli?

Yumurtalıklarda oluşan her kist tehlikeli değildir. Çoğu zaman kendiliğinden geçer. Fakat bazı zamanlarda tehlikeli olabilmektedir. Peki, bu kistler ne zaman tehlikeli olabilmektedir?  Eğer bir kist 5 cmden büyük ise ve şiddetli ağrıyı meydana getiriyor ise o zaman tehlikeli olabilmektedir.  Öncelikle kistin büyüyüp büyümediğine ultrason ile düzenli bir şekilde bakılır. Tehlikeli olabilecek kistte sürekli büyüme meydana gelir. Kist tehlikesiz ise büyümez ve belirli seviyeye ulaştığında durur. Bu tarz kistler daha sonra kendiliğinden kaybolur. Eğer kaybolmaz ise ilaçla tedaviye başlanır.

Yumurtalık Kisti Olanlar Ne Yememeli?

Yumurtalık kistinizin olduğunu öğrendiniz. Peki, hangi besinleri tüketmemelisiniz? Çünkü bazı besinler yumurtalık kistinin büyümesine sebep olabilir. Yumurtalık kisti olan kişiler; hazır gıdaları, paketli yiyecekleri, et ürünlerini çok fazla tüketmemelidir. Bu gıdalar yumurtalık kistlerini olumsuz bir şekilde etkileyebilirler.

Yumurtalık Kistine Ne İyi Gelir?

Yumurtalık kisti bazı zamanlarda ağrıya sebep olabilir. Peki, böyle durumlarda ne yapılır? Kiste ne iyi gelir? Ağrı ve sızıları gidermek için ağrı duyulan bölgeye gün içerisinde 2 defa soğuk kompres uygulanabilir. Bu uygulama, kısa zaman içerisinde ağrının azalmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda düzenli bir şekilde magnezyum takviyesi de ağrı üzerinde etkili olacaktır.

Yumurtalık Kisti Kendiliğinden Geçer mi?

Birçok kişi yumurtalık kistinin kendiliğinden geçip geçmediğini merak ediyor. Günümüzde çoğu kadında yumurtalık kisti meydana gelebiliyor. Fakat her kist tehlikeli olmuyor ve bir süre sonra kendiliğinde geçebiliyor. Genelde çatlamamış yumurta sebebi ile oluşan kist en fazla 1 ay içerisinde kayboluyor.

Yumurtalık Kistleri Nelere Sebep Olur?

Genellikle yumurtalarda meydana gelen sebepler kanama, adet düzensizliği, kısırlık, hormonal bozukluğa sebep olmaktadır.

Yumurtalık Kisti Kısırlığa Yol Açar mı?

Yumurtalık kistleri çok çeşitlidir. Genellikle luteum,korpus, hemorajikum ve folikul kisti kısırlığa sebep olmaz. Çünkü bu kistler genellikle kendiliğinden kısa zaman içerisinde kaybolurlar.

Yumurtalık Kisti Kansere Dönüşür mü?

Yumurtalık kisti olan kişiler ilk defa teşhis yapıldığında telaşa kapılırlar. Fakat bu birçok kadında olabilen bir durumdur. Yumurtalık kistleri iyi huylu ise kansere dönüşmezler ve herhangi bir sorun teşkil etmezler. Bu kistler zaten bir süre sonra küçülerek yok olurlar. Fakat meydana gelen bu kist kötü huylu ise o zaman kansere dönüşebilir. Bu sebeple de kist teşhisi koyulduğunda kitin kötü veya iyi huylu olduğuna baktırılmalıdır.

Yumurtalık Kisti Dışarıdan Hissedilir mi?

Yumurtalık kisti birçok belirtiyi ortaya çıkarabilir. Peki dışarıdan hissedilir mi? şişkinlik dışarıdan görülür mü? Yumurtalık kistini dışarıdan hissetmek ve görmek mümkündür.  Dışarıdan hissedilen kistlerin boyutu büyüktür. Genellikle karında şişlik ve beze gibi yumrular göz ile görülür, el ile hissedilir.

Yumurtalık Kisti Kilo Yapar mı?

Yumurtalık kistinin birkaç çeşidi olduğu için hepsinin kilo yaptığını söyleyemeyiz.  Sadece polistik over denilen kist çeşidi kilo alımına sebep olur. Bu kist kendiliğinden geçmez ve mutlaka tedavi gerektirir. Diğer kendiliğinden geçen kistler kilo aldırmaz.

Kist Patlarsa Ne Olur?

Kist patlarsa ne olur? Kistin patladığı anlaşılır mı? Kadınların korkulu rüyası olan kistler bazı dönemlerde patlayabilir. Patladığında şiddetli ağrı, mide bulantısı, kusma, kanama ve yüksek ateş gibi semtomlar ortaya çıkar. Eğer kist patlar ise mutlaka acil olarak doktora gidişmeli ve müdahale edilmelidir.

Yumurtalık Kistine Bitkisel Çözümler

Yumurtalık kisti teşhisi konulduysa doktorun uygun gördüğü tedavi mutlaka yapılmalıdır. Fakat bazı zamanlarda tedavi gerektirmez. Bunun için bitkisel çözümleri deneyerek kistten kısa zaman içerisinde kurtulabilirsiniz. İşte yumurtalık kistine iyi gelen bitkisel çözümler şu şekildedir.

Soğan Suyu

Soğan suyunun yumurtalık kistine çok iyi geldiğini biliyor muydunuz? Kokusu sizi rahatsız etse de mucizevî bir çözümdür. Yumurtalık kistini yok etmek için bir soğanı 4 e böldükten sonra cezvede 10 dakika kaynatın ve ılık bir şekilde tüketin. 10 gün yapıp ara verebilirsiniz. Düzenli kullanıldığında kistin ufalıp daha sonra yok olduğunu göreceksiniz.

Pancar Kökü

Pancar kökü; karaciğer sağlığına çok iyi gelir ve vücutta ki toksinlerin temizlenmesini sağlar. Bunun yanı sıra yumurtalık kistine de çok iyi geldiği bilinmektedir. Bunun için pancar kökünü katı meyve sıkacağında sıkmanız gerekmektedir. Daha sonra ise özellikle yemeklerden evvel tüketilmesi tavsiyedir. Gün içerisinde 1 bardak tüketmeniz yeterli olacaktır

Elma Sirkesi

Potasyum eksik ise yumurtalık kisti oluşabilir. Bunun için ise elma sirkesi tüketimini sıklıkla yapmaktasınız. Çünkü elma sirkesinin içerisinde potasyum bulunur ve düzenli kullanıldığında kistleri yok eder. Peki, ne kadar tüketilmelidir? 1 tatlı kaşığı elma sirkesi bir bardak suyun içerisine eklenip gün içerisinde tüketilmelidir.

Karahindiba

Kadınlarda meydana gelen kistler genellikle potasyum eksikliğinden oluşur. Eğer potasyum eksik ise kistlerde çabuk büyüme olur. Karahindiba kadınlarda ki kiste çok iyi gelmektedir. Bunun için bir bardak sıcak suyu içerisine bir tatlı kaşığı kadar karahindiba atmanız ve ardından demlemeniz gerekmektedir. 10 dakika demlenmesi yeterlidir. Daha sonra süzerek tüketebilirsiniz. Gün içerisinde bir bardak tüketimi yapılmalıdır. 2 hafta kullanıldıktan sonra biraz ara verilmeli ve tekrardan kullanılmalıdır.

Ekinezya

Ekinezya bitkisinin kistleri geçirdiğini biliyor muydunuz? Bilmiyorsanız yazımızın devamını mutlaka okuyunuz. Ekinezya bitkisi yapılan araştırmalar sonucunda inanılmaz şifalı bir bitki olarak adlandırılmaktadır. Kistleri yok etmek için bir bardak suyun içerisine bir tatlı kaşı kadar ekinezya bitkisini koymalı ve demlemelisiniz. 5-10 dakika demlemeniz yeterli olur. Daha sonra süzüp ılık bir şekilde tüketimini yapabilirsiniz. Günlük bir bardak tüketilmelidir.


Medya Polls sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.