Medya nedir? Medya Çeşitleri Nelerdir?
Medya Nedir; Her türlü bilgiyi kişilere ve topluma aktaran, Eğlence, bilgi ve eğitim gibi üç temel sorumluluğa sahip görsel, işitsel ve hem görsel hem işitsel araçların tümüne medya denmektedir.
Medya’nın Etkileri Nelerdir?
O kadar ki artık “medya araçlarına güvenmek” gibi sorunlarla yüzleşmek zorundayız. Medya araçları sadece bilgi vermek, duygu ve düşünceleri paylaşmakla kalmaz; eğitime katkılarıda vardır; bilgiye erişim için bir köprüdür; İnsanlar artık kullandıkları medya araçlarının niteliklerine göre yargılanıyorlar ve medya araçlarını karakterlerine göre kullanma eğilimindedirler. Mesaj alma ve iletme ihtiyacından doğan bir iletişim kavramıdır. Hem iletişim kaynağı hem de iletişim kanalları genellikle “medya” terimi altında özetlenir. Haber, edebiyat, sanat, spor, bilim, teknoloji, siyaset, din ve ekonomi gibi alanlar bilgi veya iletişim kanallarıdır.
Olayları paylaşmaya dayalı unsurlardır. Örneğin, bir spor karşılaşmasını izleyen insanlar birbirleriyle iletişim kurmak için medya araçlarını kullanırken, organizatörler finansal beklentiler için medya araçlarını kullanır. Politikacılar, gazeteciler veya basın organları aracılığıyla toplumla iletişim kurar ve siyasetlerini yayma ve paylaşma olanağına sahiptir.Bilimsel teknikler, medya araçları gereklidir.Medya araçları, bir edebi eserin yaratılışından son kullanıcıya ulaşmasına kadar ki her aşamasında rol oynar. Örnekleri bu şekilde tamamlamak mümkündür. Kısacası medya araçlarının insanlar için ekmek kadar önemli bir yeri vardır.
Medya Araçları Nelerdir?
Bilgiye ulaşımın hızlanması, aynı zamanda geleneksel bilgiye ulaşım araçlarının devamlılıklarını sürdürmesi, günümüzde medya araçlarının çeşitlenmesini sağlamıştır. Peki, medya araçları nelerdir?
- Gazete
- Dergi
- Radyo
- Sosyal Medya Araçları
- Ajanslar
- Elektronik Postalar
- Çeşitli İnternet Mecraları
- Uydu Sistemleri
- Faks
- Televizyon
- Sinema
Medya Çeşitleri Nelerdir?
Medyanın ne olduğu ile ilgili yukarıda kısa bir açıklama yaptık. Ancak elbette ki bu açıklamayı genişletmez ve örneklendirmezsek, elde edilen sonuç çok yeterli olmayacaktır. Bu kapsamda; geleneksel ve yeni haberleşme araçları üzerinden haber alma, alınan haberleri başka ortam veya kişiler ile paylaşma, medyanın tanımını ortaya çıkarmaktadır. Elbette ki sunumu kapsamında pek çok farklı medya çeşidi de bulunmaktadır. Peki, bunlar hangileridir?
- Geleneksel Medya: Geçmişten günümüze değin kullanılan medya araçlarını içerisinde barındırmaktadır. Bunlara gazete ve radyo örnek olarak gösterilebilir.
- Dijital Medya: Mobil cihazların gelişmesi, sanal gerçeklik uygulamalarının fazlalaşması ve bunun gibi daha onlarca gelişme, dijital medyanın önemini her daim ortaya koymuştur. Elbette ki dijital medyadan yalnızca görsel olarak bahsedilemez. Bunun yanında yazılı dijital medya araçları da bulunmaktadır.
- Sosyal Medya: Bilgiye ulaşmak eskiden radyo, dergi ve gazete gibi araçlar ile sağlanırken, günümüzde bilgiye sosyal medya aracılığı ile anında ulaşım sağlanabiliyor. Gazete ve dergilerde haberlere en erken ertesi gün ulaşılabilirken, sosyal medya aracılığı ile artık haberlere son dakika gelişmeleri olarak ulaşılabilmektedir. Bunun yanında Facebook, İnstagram ve daha pek çok sosyal medya mecrası hem gelişmekte, hem de diğerlerinin oluşumuna zemin hazırlamaktadır.
Medya Nedir denildiğinde artık sizlerin de bu konu hakkında bir kaç fikri olucaktır. Medya Nedir ile ilgili yazımızı Burada sonlandırıyoruz eğer sizlerin de aklına gelen ve eklemek istediği konular olursa yorumlar kısmından yazmayı unutmayın.
Şu gönderdiğimizde okumak ister misiniz
Medya Polls sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Henüz yorum yapılmamış.