Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Uygulanabilecek 8 Yol

20.01.2022
117
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Uygulanabilecek 8 Yol

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

“Düşmanımın başına gelmesin” dedirtecek bir ağrıdır diş ağrısı… Dişin kendisinde, diş etinde ve sinirlerde meydana gelebilecek sorunlar diş ağrısına sebep olur. Bu ağrıların yoğunluğu arttıkça karşı konulamaz bir ağrı oluşur ve hayat kalitesi olumsuz yönde etkilenir. Diş ağrısının farklı nedenleri ve çeşitleri vardır: çürük, iltihaplanma, diş kırılması, diş eti tahrişi, 20’lik diş ağrısı…Bu sorunlarla karşılaşıldığında uzun vadede diş hekimine görünmekten başka çare yoktur. Fakat ya bu ağrı gecenin bir vakti ya da bir uzmana görünemeyecek bir zaman diliminde ortaya çıkarsa? Kısa vadede sizi rahatlatacak basit çözümler nedir? Diş ağrısına ne iyi gelir?

1.Tuzlu Su ile Gargara

Tuzlu su antiseptik özelliği sayesinde iltihaplara karşı etkili olabilir ve ağzın temizlenerek birikintileri atmasına yardımcı olabilir. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz atarak gargara yapabilirsiniz. Bu yöntem size geçici bir rahatlama sağlayacaktır.

2. Karanfil veya Karanfil Yağı

Karanfil diş ağrısı denildiğinde ilk akla gelen yöntemlerden biridir. İçerisinde eugenol denilen ağrı kesici bir bileşen bulunur ve bu nedenle iltihabı baskılayan aynı zamanda uyuşturma etkisiyle ağrıyı hafifleten bir özelliği vardır. Birkaç tane karanfili dişlerinizin arasında gezdirebilirsiniz. Ek olarak bir pamuğa sürülerek hafifçe dişe uygulanan ya da ılık bir suya damlatılarak ağızda çalkalanan karanfil yağı da aynı işleve sahiptir.

3.Nane, Adaçayı ve Maydanoz

Dr. Ahmet Maranki diş ağrısı için nane ve adaçayını önermektedir. Nane çayı, karanfil ile neredeyse aynı işlevi görür ve iltihapların hafiflemesine yardımcı olur. Naneyi direkt dişlerinizin üzerine koyup bekleyebileceğiniz gibi kaynamış suya nane yapraklarını atarak demleyebilir, soğuduktan sonra ağrılı bölgeye uygulayabilirsiniz. Aynı şekilde demlenen adaçayı da ılıdıktan sonra gargara yapılabilir ve rahatlama sağlanabilir.

Sağlığa faydası ile bilinen maydanozun diş ağrılarını hafifletmede de etkisi önemlidir. 1 demet maydanozun suda bekletilerek ya da meyve sıkacağı kullanılarak suyu çıkartılır ve gargara yapılabilir.

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Uygulanabilecek 8 Yol

4.Sirkeli Su ve Zerdeçallı Su

Dezenfekte etme özelliğine sahip olan sirke elbette diş ağrısı için kullanılan yöntemlerden birisidir. Uyuşturucu etkisi sayesinde ağrıyı hafifletebilir ve varsa diş etindeki şişkinliğin azalmasına yardımcı olabilir. Bir su bardağı ılık suya bir yemek kaşığı sirke ekleyerek gargara yapabilirsiniz. Sirke ve tuzu birlikte kullanarak da bir gargara hazırlayabilirsiniz, bu da diş ağrısı için etkili olacaktır.

Anti bakteriyel ve antiseptik özelliği sayesinde zerdeçal da diş ağrısını hafifletmede kurtarıcı olabilir. Toz zerdeçal su ile karıştırılıp hamur haline getirilerek ağrıyan bölgede 15-20 dakika bekletilebilir ya da ılık bir suya katılarak gargara yapılabilir.

5.Papatya Çayı

Papatya çayının vücuttaki sinirleri yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisi vardır. Bu özellikleri sayesinde özellikle sinirlere bağlı diş ağrısının azalmasına yardımcı olabilir. Diş ağrısını hafifletmek için yarım litre suya 2 veya 3 yemek kaşığı kuru papatya atılarak kaynatılır, ılıyınca gargara yapılır.

6.Sarımsak

Her derde deva sarımsağın diş ağrısı tedavisinde de etkili olmaması düşünülemezdi! Halk arasında doğal antibiyotik olarak ifade edilen sarımsak içerdiği antimikrobiyal allisin ile bakterileri öldürebilir ve ağrının geçmesine yardımcı olabilir. Bir diş sarımsak ezilerek ağrıyan bölgeye uygulanabilir. Bazı kaynaklar diş etlerini tahriş edebileceğini ifade ettiğinden çok fazla bekletilmemesi önerilir.

7.Soğuk Kompres

Şişkinliği de barındıran bir diş ağrınız varsa yanağınıza 20 dakika uygula- 20 dakika beklet yöntemi ile soğuk uygulamak ağrının hafiflemesine ve şişkinliğin azalmasına yardımcı olabilir. Soğuk uygulamalarda kan damarları kasılır ve bunun sonucunda ödem azabilir. Bir havluya sarılmış buz torbası bu uygulamada işe yarayacaktır.

8. İyi Diş Bakımı

Diş ve diş etlerinize iyi bakmak aslında ağrıdan önce alınacak bir yöntemdir. Fakat zaten ağrıyan diş veya diş etlerinizin temizliğini yapmamak daha çok ağrıya ve ilerleyen zamanlarda diş kayıplarına sebep olabilir. Bu nedenle dişlerinizi fırçalamalı, diş ipi kullanmalı ve aralıklı olarak gargara yapmalısınız.

Diş ağrısı için sıralanan bu yöntemlerin hepsinin geçici olduğu ve diş sorunları ve ağrılarında gerçek tedavi olmadığı bilinmelidir. En doğru yöntem bir diş hekimine başvurmak olacaktır.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Facebook – Twitter – Instagram


Medya Polls sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.