İşsizlik Maaşına Haciz Gelir Mi? İşsizlik Maaşı Kaç Para?

14.01.2022
98
İşsizlik Maaşına Haciz Gelir Mi? İşsizlik Maaşı Kaç Para?

Asgari ücret ile çalışmakta olan işçilerin işlerinden ayrılmaları ya da iş yerinin kapanması gibi sebeplerle işsiz kalan işçilere verilen, 10 ay boyunca işsiz kalan kişilerin temel geçimlerine kaynak olarak en çok güvendiği ödenek olan işsizlik maaşı istifa edildiğinde de kişilere ödenebilmekte.

İşsizlik maaşı hakkına sahip olabilmek için mevcut işinizden ayrılmadan önce 120 gün boyunca prim ödemeniz, son üç yıl içerisinde ise 600 gün için işsizlik sigorta primi ödemenizi yapmış olmanız gerekmektedir. Bu şartları taşıyorsanız on ay boyunca işsizlik maaşı almak için hak kazanmışsınızdır. Bu hakkı kullanabilmek için işten ayrılış tarihinden itibaren otuz gün içinde İŞKUR’a şahsen ya da internet üzerinden kolayca başvuru yapabilirsiniz.

Kişilerin çalıştıkları zamandan bankaya ya da başka bir gerçek kişiye borçlu olması ve bu borcunu ödeyememesi durumunda maaşına icra konur ve maaşının dörtte biri oranında aylık icra kesintisi faizi ve masrafları ile birlikte kesilerek ödenir. Maaştan yapılan bu kesinti bütün borç bitene kadar devam eder. Fakat kişi borcu bitmeden işsiz kalırsa düzenli bir maaşı da kalmaz ve sadece on ay boyunca yatacak olan işsizlik maaşı ile yaşamını devam ettirmeye çalışır. Bu gibi bir durumda kalan kişilerin aklına işsizlik maaşından icra kesintisi yapılıp yapılmayacağı sorusu gelir.

İŞSİZLİK MAAŞI ALAN KİŞİNİN MAAŞINDAN İCRA KESİNTİSİ YAPILAMAZ

Asgari ücret ile çalışan kişilerin aylık aldıkları maaşları ile beraber işsizlik sigortası kanununa tabi olarak sigorta primi kesintileri uygulanır. Bu primler dahilinde kişinin işsiz kalması halinde bu primlere istinaden kişi yeni bir iş bulana kadar ya da on aya kadar aylık almaya devam edersiniz. Ancak İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 50. Maddesinde belirtildiği üzere işsizlik aylığından nafaka borcu hariç haciz ya da devri söz konusu olmadığı açıkça belirtilmiştir.

İŞSİZLİK MAAŞI BLOKE EDİLİR Mİ?

İşsizlik Sigortası Kanunu’nda açıkça belirtildiği üzere damga vergisi hariç hiçbir kesintiye tabi tutulamayan işsizlik maaşına bankalar da dahil olmak üzere hiçbir kimse ya da kurum bloke koyamaz. Maaşınızı aldığınız banka tarafından bu tür bir kesintiye uğratılırsanız mutlaka Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ya da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’na başvuruda bulunabilir hatta bu işleme devam edilmesi durumunda Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

İşsiz kalan kişinin işsizlik maaşına haciz ya da bloke konulamaması mevcut banka borcunuzun ya da diğer borçlarınızın kapanacağı anlamına gelmemektedir. Bu borcu ödemekle yükümlüsünüz ve borç ödenene kadar geçen süre içinde bankalardan yasaklı  durumuna düşerken aynı zamanda da borcunuza faiz işletilecek ve sizler çok daha fazla ödeme yapmak durumunda kalacaksınız. Bu sebeple mevcut borcunuzun ödenmesi için tekrar düşünmelisiniz ki bir çıkar yol bulabilesiniz.

İşsiz kalmanız ve borcunuzu ödeyemeyecek hale gelmek oldukça zorlu bir sürecin başlangıcıdır. Bu gibi durumlara düşmemek adına uzun süreli ve büyük tutarlarda borçlanılmaması, iş güvencenizin bulunmadığı durumda bankalardan kredi ve ürünlerinin alınmaması daha olumlu bir seçim olacaktır.

İŞSİZ KALAN KİŞİYE İCRA GELİRSE NE YAPILMALI?

Alacaklı taraf ne olursa olsun mevcut alacağını alabilmek adına her türlü yasal hakkını kullanacaktır. Bu haklar arasında bulunan haciz kaldırma işlemini özellikle bankalar avukatlar aracılığı ile yaptıkları için alacak miktarı ve vekalet ücretleri ile beraber daha yüklü miktarlar ödenmesi gerekebiliyor. Bu tutarı en az seviyede ödeyebilmek için alacaklı kişiler ile yeni bir ödeme planı oluşturulması için görüşebilirsiniz.

İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ PARA?

Gerekli şartları taşıyan ve başvuru yapan işsiz kişilere bağlanan işsizlik maaşının hesaplanması son dört ay içerisinde alınan maaşın brüt kazancına bakılmaktadır. Burada kazanılan brüt ücretin %40 kadarı işsizlik maaşı olarak ödenmekte ve yapılan ödeme asgari ücretin %80’ini aşmamakta. İşçiden %1, işverenden ise %2 olmak üzere %3 oranında işsizlik sigortası primi karşılanır. Güncel aylık işsizlik maaşı en düşük tutarı 811 lira, en yüksek işsizlik maaşı tutarı ise 1623 lira olarak hesaplanmaktadır.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin

Facebook – Twitter – İnstagram


Medya Polls sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.