Cilt Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir? Cilt Hastalıkları Nedir?

25.12.2021
76
Cilt Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir? Cilt Hastalıkları Nedir?

Cilt Hastalıkları nedir? Cilt Hastalıklarının Belirtilerini Merak Mı Ediyorsunuz? Cilt Hastalığınızın Olduğunu mu Düşünüyorsunuz? O Zaman Yazımız Size Bu Kuşkularınız İçin Bir Cevap Verebilir.

Toplumsal yaşamın en büyük problemlerinden bir tanesi cilt hastalıklarıdır. Çünkü bir gün içerisinde dışarıda dokunduğumuz her yere binlerce on binlerce insan dokunabilir. Bu kadar fazla sayıda insanın temas ettiği yüzeylerde ise mantar, enfeksiyonlar, bakteriler gibi mikroorganizmaların olması bile kaçınılmazdır. Tüm vücudumuzu saran derimiz bu sebeple dış dünya ile temasta bulunan bölgemizdir. Deri insan vücudunu dışarıdan gelen mikroplara karşı korusa da zaman zaman deri üzerinde de belirli hastalıklar çıkabilmektedir. Bütün vücudu boydan boya saran deri 3 katmandan oluşur. 

Bu katmanlar:

  • Üst deri
  • Alt deri
  • Deri altıdır
Cilt Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir? Cilt Hastalıkları Nedir?

Cilt Hastalıkları Belirtileri

Deri hastalıkları genelde ölü hücrelerden meydana gelen üst deride oluşur. Belirtiler üst deride mevcut olur. Deri hastalıklarının genel belirtileri arasında;

  • Kaşınma 
  • Kızarma 
  • Kabarcık oluşturma 
  • Pullanma
  • Cilt yüzeyinin pürüzleşmesi
  • Siğil oluşumu 
  • Lezyonlar

Olarak sıralanabilir.

Cilt Hastalıklarının Sebepleri 

Deri hastalıklarına dış dünyadan gelen etkenler sebep olabileceği gibi bazen de vücuttaki farklı organlar veya durumlar sebep olabilir. Örnek olarak kişinin zayıf bir bağışıklık sisteminin olması cildin yüzeyinde çeşitli sıkıntılar meydana getirebilir.

Bazı vakalarda böbreklerde yaşanan sorunlar cilt üzerinde olumsuz etkiler gösterebilir.

Bazı insanların ise tiroitlerinin çalışmasında çeşitli sıkıntılar mevcutsa bu durum deri yüzeyinde kendini gösterebilir.

Stres, hamilelik gibi geçici duygular ve fizyolojik durumlar da deri hastalıklarına sebebiyet verebilir.

Cilt Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir? Cilt Hastalıkları Nedir?

Sık Görülen Cilt Hastalıkları 

Bazı cilt hastalıkları diğerlerine nazaran toplum arasında daha sık görülür. Bu başlık altında en yaygın görülen cilt hastalıkları hakkında bilgiler vereceğiz. Bu bilgiler detaylı bilgiler olmayıp hastalık hakkında yüzeysel ip uçları içeren bilgilerdir. 

Akne 

Akne hastalığı kıl köklerinde ve yağ bezelerinde oluşan tıkanmalar sayesinde oluşur. Deri yüzeyinde sivilce olarak görülür. Akne probleminin yaşanmasında cilde gereken hassasiyetin gösterilmemesi, yağlı ve karbonhidrat yüklü gıdaların tüketilmesi gibi durumlar sebep olur. 

Bunların haricinde akne oluşumunun hormonal sebepleri de bulunabilir. Örneğin, hamilelik ergenlik dönemi gibi geçici durumlar sivilce oluşmasına sebep olabilir. 

Kadınlarda regl dönemlerinde de sıklıkla sivilce oluşumu yaygın olarak gözlenir. 

Egzama 

Egzama tıbbi adı ile atopik dermatit hastalığı bir cilt hastalığıdır. Egzama kroniktir. Cilt yüzeyinde derinin kuruması, kırışması, kesikler oluşması gibi durumlar ile ortaya çıkar. Egzama oluşumunda çevresel faktörler kadar genetik faktörlerde etkili olabilmektedir. 

Egzama hastalığının belirli bir yaş aralığı yoktur. Çocuklardan yaşlılara kadar herkeste görülebilir. Egzama teşhisini dermatologlar koyabilir. 

Egzama hastalığının tedavisinde çeşitli kremler kullanılır. 

Kurdeşen

Bu hastalık halk arasında kurdeşen dökmek olarak bilinir. Tıbbi ismi ise ürtikerdir. Cilt üzerinde bir anda ortaya çıkan ve ortası soluk kırmızı döküntülere sebep olan hastalıktır. Kurdeşen genellikle tek bir bölgede oluşur ancak bazı vakalarda tüm vücudu kapladığı da görülmektedir. 

Bu hastalık cilt üzerinde kaşıntıya, şişliğe ve kızarıklığa sebep olabilir. 

Kurdeşen hastalığı, alerjik olabileceği gibi iltihap kaynaklı enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir. Yenilen bazı gıdalar da bu hastalığa sebep olabilir. Kurdeşenin ortaya çıkması için bazen de olumsuz hava koşulları sebep olabilir. 

Sedef

Sedef hastalığı cildin görüntüsünü değiştiren bir cilt bozukluğudur. Tıbbi ismi psoriasistir. Bu hastalık cilt hücrelerinin normalden daha hızlı çoğalmasını sağlıyor. Cilt yüzeyinde beyaz pullarla kaplı kırmızı lekeler görülmeye başlıyor. 

Sedef hastalığı bulaşıcı değildir. Ancak genellikle küçük yaşlarda oluşur. Önceleri cilt üzerinde birkaç bölge etkilenir ancak ileri düzeyde cildin büyük bir kısmı bu görünüme kavuşabilir. Sedef hastalığında görülen lekeler zaman içerisinde kaybolabilir ancak her zaman geri gelme ihtimali vardır.

Mantar

Mantar hastalığı, bulaşıcı, mikrobik, maya veya küf mantarlarının oluşturdukları hastalıklardır. ” Günlük yaşamda insan vücudu dışında da çok iyi bilindiği gibi maya ve küfler için en ideal üreme ortamı sıcak ve nemli ortamlardır”(Mat, 5)
Bu nedenle sıklıkla kasık, ayak parmakları arası, yüz ağız içi, tırnaklar saçlı deri ve bayanların cinsel organında görülmektedir.

Şapka, havlu, kep, otellerdeki halılar, banyo hamam gibi ortak kullanılan malzemeler ve yerler yoluyla bulaşabilir. Yakın temas halinde olduğunda insandan insana ve hayvandan insana bulaşabilir.

Tedavisi vardır ve hastalık için doğru ilaçlar kullanıldığında düzelir. Fakat gerekli önlemler alınmazsa hastalık tekrarlayabilir. Ayrıca el ve ayak tırnaklarında mantar olursa tırnak çekilmemeli, doktora başvurulmalıdır

Viltigo

Vitiligo, kesin sebebi bilinmemekle birlikte deride pigment kaybına bağlı olarak açık renkli alanların oluştuğu bir tür deri hastalığıdır. Halk arasında ala veya alaca hastalığı olarak farklı şekillerde adlandırılabilen bu hastalık, her yaşta görülebilse de büyük oranla 20 yaşından önce belirti vermeye başlar. Yaygın görülen bir hastalık olan vitiligo, yaklaşık olarak her 100 kişiden 1 veya 2’sinde gözlenir. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Yalnızca cilt görünümünü etkileyen vitiligo, hastalarda herhangi bir fizyolojik soruna neden olmaz. Hastalığın ve deri yüzeyinde oluşan lekelerin boyutları hastadan hastaya farklılık gösterir. 

FacebookTwitterİnstagram

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.